"Με αφετηρία τον θαυμασμό και τον σεβασμό της ζωής πάνω στη Γη"

Ταυτότητα

Η ΜιΑΖω είναι ένας πολυχώρος που λειτουργεί με όρους ηθικής, κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, προωθώντας μια πολιτισμική αλλαγή απέναντι στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Φιλοσοφία

Είναι πλέον προφανές ότι η παρουσία μας στον πλανήτη επιφέρει μια σημαντική αλλαγή στο περιβάλλον και το κλίμα, χρειάζεται να επανεξετάσουμε την Γη στην οποία ζούμε πέρα ​​από τα σύνορα των κρατών, των εθνών και της ιδιωτικής ιδιοκτησίας, πέραν των ηπειρωτικών και πολιτιστικών ορίων, λαμβάνοντας υπόψη το περιβάλλον μας όπως είναι, ένα μέρος που δεν ανήκει σε κανέναν και το οποίο όλοι μοιραζόμαστε, ένας “οίκος”.
Ο διαχωρισμός δύο συμπληρωματικών προσεγγίσεων και η ιστορική επιλογή μας να προωθήσουμε μια αποκλειστικά οικο-νομική λογική εις βάρος της οικο-λογικής λογικής, έχει οδηγήσει σε μια παγκόσμια απειλητική περιβαλλοντική αστάθεια, σε μια μη βιώσιμη κατοικησιμότητα του πλανήτη.

Χρειάζεται στοχασμός και φαντασία ώστε να προωθήσουμε μια οικουμενική και οικολογική συνύπαρξη. Ας προσπαθήσουμε.

Η ιδέα

Αν σας λέγαμε ότι το να χαρίσεις κάτι που δεν χρειάζεσαι, θα μπορούσε να στηρίξει τους συνανθρώπους και το περιβάλλον;
Δεν το χρειάζεσαι; Δεν είναι σκουπίδι.
Πάντα υπάρχει κάποιος που μπορεί να αξιοποιήσει κάτι που εσύ δεν θέλεις, δίνοντας του μια δεύτερη ευκαιρία και αυξάνοντας το προσδόκιμο ζωής του. Καθημερινά ξεφορτωνόμαστε ένα σωρό πράγματα, παιχνίδια, ρούχα, έπιπλα, συσκευές, βιβλία, μουσικά όργανα… Δεν ανακυκλώνονται, καταλήγουν στους κάδους, στις χωματερές και εν τέλει στο περιβάλλον.

Δώρισε μας ότι δεν χρειάζεσαι και δεσμευόμαστε να το αξιοποιήσουμε.

Γιατί «Μια ‘Άλλη Ζωή»

Σταματημένοι δίπλα σε έναν κάδο μαζί με τα παιδιά, μαζεύαμε κάποια εντελώς χρήσιμα και σε καλή κατάσταση αντικείμενα.
-«Γιατί τα παίρνετε;» μας ρώτησε ένα παιδάκι στην ηλικία τους (5-7 ετών) καθώς περνούσε δίπλα μας.
-«Για να τα δώσουμε σε κάποιον που τα χρειάζεται!» αποκρίθηκαν.
-«Θα τους δώσετε μια άλλη ζωή;» ρώτησε ο μικρός καθώς απομακρυνόταν.
-«Ναι!».
Τόσο απλά, μας ήταν αδύνατον να βρούμε άλλο όνομα μετά από αυτό.

Στόχος

Στόχος της ΜιΑΖω είναι η προστασία του πλανήτη.

Οι φυσικοί πόροι του πλανήτη μας δεν είναι ανεξάντλητοι, χρειάζεται να αλλάξουμε τον τρόπο που καταναλώνουμε και χρησιμοποιούμε προϊόντα, να αναγνωρίσουμε την αξία τους και όχι την τιμή τους. Η επαναχρησιμοποίηση, ή επισκευή, η μεταποίηση δίνουν την ευκαιρία να ανοίξει ένας νέος κύκλος ζωής. Τα «Δεύτερο χέρι» αντικείμενα επιτρέπουν σε πολλούς ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε προϊόντα που δεν μπορούν ή δε θέλουν να αγοράσουν καινούργια. Πρόκειται για ένα νέο παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο, βασισμένο στην αξιοποίηση, την αλληλεγγύη και τον εθελοντισμό, που επιτρέπει την χρήση των υλικών για πολύ μεγαλύτερο χρόνο με παράλληλη ελαχιστοποίηση της χρήσης φυσικών πόρων.

Πώς λειτουργούμε

Η λειτουργία της ΜιΑΖω βασίζεται στην στήριξη και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Η βασική αρχή είναι η εξοικονόμηση πόρων και αγαθών. Η ΜιΑΖω λειτουργεί σαν πολυχώρος όπου μπορεί κανείς, να δωρίσει οτιδήποτε δεν χρειάζεται, να αναζητήσει οτιδήποτε χρειάζεται, να ανταλλάξει, να συμμετέχει στα εργαστήρια επισκευής και μεταποίησης αντικειμένων, να χρησιμοποιήσει τον χώρο μας και τα εργαλεία μας, να παρακολουθήσει εργαστήρια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, να βρει εναλλακτικές λύσεις αντικατάστασης καθαριστικών και άλλων προϊόντων, να ενημερωθεί για το πώς μπορεί ν’ αλλάξει τρόπο ζωής προστατεύοντας το περιβάλλον, αλλά και να συζητήσει τις ανάγκες και τις ανησυχίες του.
Οραματιζόμαστε έναν χώρο όπου θα επικρατεί ο σεβασμός και συνεργασία μεταξύ εργαζομένων, εταίρων , φίλων, εθελοντών, μελών και επισκεπτών, έναν χώρο όπου παράλληλα θα οργανώνονται δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα περιβάλλοντος, ισότητας, σεβασμού της διαφορετικότητας και που θα απευθύνονται σε όλους, συνεργάτες και υποστηρικτές.

Καταστατικό ΜιΑΖω (PDF) | Πρόσκληση Γενικής Συνέλευσης (PDF)

Σχεδίαση λογοτύπου
Το λογότυπο μας εμπνεύστηκε ο Ανδρέας Γεωργιάδης και αποτελεί προσφορά της Έλιξ
Σχεδίαση ιστοτόπου
Την Ιστοσελίδα μας δημιούργησε ο Μάνος Κρόκος και αποτελεί προσφορά της Digimouse.

Οι Συνεργάτες Μιας Άλλης Ζωής

Η προστασία του πλανήτη δεν μπορεί παρά να είναι συνεργατική πράξη.

Θέλετε να συμμετάσχετε;